“Sommaren är kort och det mesta regnar bort” brukar det heta. Med infravärme på balkongen kan du dock förlänga sommarkänslan och skapa en nästintill tropisk miljö som skyddar dig från regn, moln och opålitligt väder! Vi tipsar och informerar om de bästa infravärmarna på marknaden, hur du maximerar sommaren och vad du behöver tänka på för att göra om din balkong eller terrass till ett ständigt paradis.
Hängande, stående eller monterad?
Vi börjar enkelt, hur ser din nuvarande uteplats ut? En hängande infravärmare passar perfekt om du har ett matbord, medan en väggmonterad värmare gör sig bättre för dig som önskar något mer diskret, och en stående variant brukar vara lite mer anpassningsbar. För att göra det så enkelt som möjligt kan vi ha följande tumregel i åtanke:
Väggmonterad - Balkong
Stående - Större terrasser
Hängande - Uteservering
Infravärmare och liknande produkter hittas där du vanligtvis köper byggvaruprodukter. Här har vi några av de populäraste modellerna på marknaden just nu:
Opranic ECO23 är en väggmonterad variant som passar bra till mindre utrymmen såsom balkonger. Väggmonterade värmare är de mest diskreta modellerna och passar därför alla utrymmen.
FXA Circular monteras i tak med justerbar höjd och har fjärrstyrd värmeeffekt. Perfekt för sena middagskvällar ovanför middagsbordet.
Opranic Thor är en simpel golvstående värmare med varmt ljus. Portabla värmare är perfekta om du gillar ombyte med möbleringen!
Bäst i test, eller är billigast bäst?
Nu när vi har bestämt oss för vilken typ av värmare som passar bäst har du säkert märkt att det finns en uppsjö av varianter i de olika kategorierna. Hur väljer man och vad bör man tänka på? Det kan vara lockande att dras till de billigare alternativen, men innan vi fulländar köpet bör vi kolla på vilka specifikationer som intresserar dig!
Effekt För ett lite större utrymme kan det vara skönt med en variant som är fjällkontrollstyrd och som låter dig styra värmeeffekt och ljusstyrka. Värmeeffekten brukar ligga mellan 600-2100 W och kan i många fall regleras i olika steg. Vad som passar bäst för dig kommer så klart bero på hur varmt du vill ha det, men också hur långt ifrån enheten du kommer befinna dig.
Hållbarhet När enheten väl är på plats hade det ju varit skönt att slippa tänka på livslängden, välj därför en modell som är bevisat slittålig. Det är så klart inte alltid lätt att veta i det i förhand, så kika på recensioner och hör vad andra har sagt när du väl har börjat kolla in en specifik modell!
IR eller el? Numera använder nästan alla infravärmare IR, vilket betyder att värmen är riktad till den yta som apparaten pekar mot. Infravärmaren värmer alltså inte upp luften omkring, utan endast området som berörs av värmestrålarna. Moderna värmare ger också full effekt direkt när de slås på vilket gör att de är mer energieffektiva än äldre modeller. Även om det känns lockande att spara in några hundralappar kan det alltså vara värt att välja någon av de nyare modellerna!
Installation av infravärmare
Okej, nu har vi valt vilken infravärmare vi ska ha, vad händer nu? Ja, nu har vi kommit till den lite knepigare delen - installation. När man pratar om att installera infravärmare så syftar man på en av två varianter, jordad stickpropp eller fast installation.
Jordad stickpropp Dessa får du installera själv då värmaren strömförsörjs genom en vanlig stickpropp. Det finns fortfarande vissa saker att tänka på, såsom att inte låta värmaren vara för nära brännbart material samt att uttaget ska vara skyddat av en jordfelsbrytare. Om du inte känner dig helt säker på vad som gäller eller vad du bör tänka på rekommenderar vi alltid att höra med en behörig elektriker. Glöm inte heller att du faktiskt behöver ett vägguttag som värmaren kopplas in i! För att undvika bök med sladdar och kablar rekommenderar vi att låta installera ett uttag på direkt på balkongen. Även detta behövs göras av certifierad elektriker så klart, spana in nedan exempel på vad det kan kosta.
Fast installation En fast anslutning får endast installeras av en certifierad elektriker. Elsakerhetsverket rekommenderar alltid att höra med en behörig installatör om man känner sig osäker på något.
Så, vad ska man välja? Precis som med det mesta så beror det på dina förutsättningar och förväntningar. En fast installation brukar innebära flera funktioner, såsom till exempelvis effektstyrning. Om du har svårt att bestämma dig eller känner dig osäker på något rekommenderar vi att du tar kontakt med en certifierad elektriker.
Vad kostar det att installera infravärmare?
Priset kan skilja sig rätt mycket beroende på dina förutsättningar och vad du har för tankar med projektet. Om el redan är dragen och det endast rör sig om en installation kan du räkna med runt 1 800 kr efter ROT-avdrag. Om det däremot behöver dras ut el till platsen eller om det finns andra försvårande omständigheter kommer det så klart att reflekteras i installationspriset. Du kan enkelt få en kostnadsfri offert från en behörig installatör här nedan.
Maximera sommarkänslan
Nu har vi de praktiska bitarna ur världen, dags för att kolla på hur vi kan göra för att förvandla balkongen eller terrassen till hemmets mysigaste plats!
Snabb och kostnadsfri offert från Dones kvalitetssäkrade hantverkare. Tydlig och enkel kommunikation i vår app - som hantverkstjänster borde vara!
Så fungerar det
1. Beskriv vad du behöver hjälp med här på hemsidan eller i Done-appen. 2. Få offert på ditt projekt i Done-appen. 3. Planera in projektstarten med din hantverkare i chatten i appen. 4. Betala för arbetet efter slutfört projekt.
Större projekt? Gå igenom ditt projekt över ett (gratis) videosamtal med en av Dones hantverkare i appen så att de kan ge en relevant offert. För mindre projekt behövs inte detta.