Alla tjänster
/
Elektriker
/

Vad drar mest el i hemmet? Här har du svaret

Vad drar mest el i hemmet? Här har du svaret!

Vad drar mest el i hemmet och hur kan vi spara energi? Ja, det är frågor som många av oss undrar. Tänk om man visste hur mycket elapparaterna i hemmet förbrukar och vilka produkter som drar mycket ström? Då skulle man kunna göra smarta justeringar och använda dem på ett mer effektivt sätt. Eller hur?

Vi har satt ihop en guide med konkreta exempel och bra information där vi svarar på vad som drar mest el i hemmet. Först och främst är det viktigt att ha koll på vilka apparater som står för den största elförbrukningen.

Generellt brukar man säga att uppvärmning och varmvatten är de saker som förbrukar mest energi. Därför kan man alltid tänka att en apparat som är till för att värma upp eller kyla ner drar mycket el. Kyl och frys, en tvättmaskin eller en diskmaskin är bara några av de apparater som drar mycket ström i hemmet. Även belysning utan LED-lampor, handdukstork och eldriven golvvärme kan dra mycket el och påverka din elförbrukning.

Här svarar vi på frågor som: hur mycket el drar en TV och hur mycket el drar en tvättmaskin? Vi hjälper dig att bli medveten om din elförbrukning och hur du kan sänka din elkostnad och spara energi. Häng på!

Hur mycket el drar en tv?

– Olika modeller påverkar olika mycket

TV:n är en populär apparat i våra hem som används en hel del. Generellt kan man säga att det egentligen inte är särskilt dyrt att kolla på TV, men det beror så klart på olika faktorer.

Olika modeller påverkar hur mycket el en TV drar. Till exempel har storleken betydelse och om TV:n exempelvis är en LED eller en plasma. En TV med en LED-skärm är mer energieffektiv och energisparande, medan en plasma TV generellt drar mycket mer energi än en vanlig TV.

I och med att tekniken alltid går framåt kan det vara värt att som privatperson investera i en nyare modell. Du kan då spara in på din elräkning, eftersom att det brukar skilja sig ganska mycket på vad en ny och en äldre variant förbrukar.

Så, hur mycket el drar en TV egentligen? I genomsnitt brukar man räkna med att vi använder TV:n cirka 1.5-2 timmar per dag. En LED TV drar cirka 50-80 watt när vi använder den och om den står i standbyläge cirka 1-3 watt. En OLED TV däremot brukar i genomsnitt dra cirka 150 watt per timme när vi tittar på den.

Om vi utgår från det generella exemplet ovan med en TV som drar 150 watt per timme och att vi ungefär tittar på TV 2h om dagen.


För att kunna få mer exakta uppgifter på just din TV kan du hitta informationen i TV:ns manual eller på tillverkarens webbplats.

Ett litet tips från oss… låt inte din TV stå i standby-läge dygnet runt utan stäng av din TV helt när du inte använder den. Det gör att du kan spara in på elförbrukningen i din lägenhet eller bostad!

Hur mycket el drar en tvättmaskin?

– Stor skillnad mellan olika tvättmaskiner

Hur mycket el drar en tvättmaskin egentligen? Det kan vara en stor skillnad mellan olika tvättmaskiner. De nyare modellerna är bättre för elförbrukningen och använder betydligt mindre energi än de äldre tvättmaskinerna.

Det är svårt att ge ett exakt svar på vad det kostar i och med att alla maskiner är olika. Generellt brukar man säga att en tvätt på 40 grader drar ungefär 0.5 kWh och en tvätt på 60 grader cirka 1.5 kWh.

Enklaste sättet att minska elförbrukningen är att göra smarta val. Därför har vi listat 5 enkla tips som du kan använda dig av för att minska och spara energi:

  1. Välj rätt program och tvätta på en lägre temperatur med kallare vatten.
  2. Se till att bara tvätta när du har en full tvättmaskin. Det gör att du inte behöver tvätta så ofta.
  3. Om det du ska tvätta inte är väldigt smutsigt är det en bra idé att justera tiden för det valda programmet.
  4. Ta även reda på när elen är billigast under dygnet och försök att tvätta då.
  5. Lufttorka din tvätt då torktumlaren brukar vara en riktig energitjuv.

Behöver du installera en tvättmaskin, men vet inte vart du ska vända dig? Vi på Done finns här och kan hjälpa dig med din installation. Ladda ner appen idag och få gratis offert i mobilen!

Standby-läge: Vilken betydelse har apparater som står i standby?

– Drar ström fast de inte används

Med standby-läge menar man det läget när elektriska apparater inte är på, men inte heller helt avstängda. Det innebär att de ständigt står och drar ström även fast de inte används. Ett vanligt exempel är en TV som är avstängd men inte urkopplad. Har man då flera olika enheter i hemmet på standby kan de dra mycket energi tillsammans och påverka elförbrukningen.

Ett genomsnittligt hem förbrukar runt 3600 kWh per år. Man brukar räkna med att standby-apparater brukar utgöra ungefär 5 procent av den totala elförbrukningen, det vill säga 180 kWh i detta fallet.

Ett exempel är en bärbar dator som normalt gör av med cirka 20-50 watt vid användning och 2-5 watt om den är i viloläge. Liknande gäller en 42 tum LED TV som gör av med cirka 60-80 watt när du tittar på den medan den drar 1-3 watt om den är på standby.

Det är också lätt att glömma bort till exempel mikrovågsugnen i köket. En mikrovågsugn är en typisk energitjuv då den ofta står i standby-läge när vi inte använder den. Den kan faktiskt dra mellan 3-25 watt när den inte används.

Och visst kan det väl vara skönt med varma golv i en lägenhet eller en skön varm handduk efter duschen? Faktum är att uppvärmning tillsammans med varmvatten är en av de saker som drar mest el i våra hem. En handdukstork till exempel står ofta på fast den inte används och kan dra mycket onödig el med upp till 600 kWh per år.

Bli mer energismart med våra 5 enkla tips och spara upp till 500 kWh per år!

  • Låt inte dina apparater som datorer, TV och musikspelare stå i standby-läge när du inte använder dem. Enklaste sättet är att använda en grendosa med en strömbrytare som gör att du smidigt och praktiskt kan stänga av alla apparater på en gång.
  • Dra alltid ur laddaren till mobilen, datorn eller din eltandborste när de inte används.
  • Aktivera energisparfunktioner om det går på exempelvis din TV eller datorskärm.
  • Om du planerar att resa bort i några dagar är det en bra idé att dra ut sladden helt på alla elektroniska apparater i hemmet.
  • Gör energismarta val och köp energimärkta produkter. Klimatsmarta produkter för hemelektronik är märkta med exempelvis Svanen eller TCO-märket.

Ska Done hjälpa dig med korrekt installation?

– Boka enkelt i appen

Vi hjälper dig gärna med allt från rådgivning till installation. Genom vår innovativa app kan du på ett praktiskt sätt hitta en elektriker eller rörmokare i din egen stad. Vi har installatörer i Stockholm, Göteborg, Malmö och runt om i hela Sverige.

Via Done-appen fyller du i vilken installatör du vill ha hjälp av, vart du bor och vad du behöver hjälp med. Därefter tar din installatör kontakt med dig och du kan chatta, skicka bilder på ditt projekt och för större arbeten kan du även tala med din instalattör via ett videosamtal - du får ett gratis prisförslag på just din installation.

Våra behöriga elektriker står redo. Få en gratis offert idag och var säker på att din installation blir korrekt utförd! Få jobbet Done - snabbt, smidigt och enkelt!

Vanliga frågor

Liknande inlägg
Starta ett projekt.
Kom igång direkt i appen
Hämta i App StoreLadda ned på Google Play