Har du bestämt dig för att fräscha upp badrummet och kommit fram till att byta toalettstol är ett steg i rätt riktning? Heja dig! En ny toastol kan ge ditt badrum ett rejält lyft. Men med det enorma utbud av modeller, varianter och funktioner - hur ska du veta vilken toastol som är rätt för dig? Vi vet att det kan kännas överväldigande att ge sig ut i djungeln av VVS-produkter, men oroa dig inte - vi på Done är här för att hjälpa dig.
I den här artikeln går vi igenom några av de vanligaste modellerna på toalettstolar som finns på marknaden idag, vilka för- och nackdelar som finns med dem samt vad du behöver ta med dig i åtanke när du väljer toalettstol till ditt badrum. Häng på, för nu blir det åka av!
En golvstående toalett får du i de flesta fall montera på egen hand. De golvstående modellerna är dessutom ofta billigare, än de vägghängda varianterna. Det finns både moderna minimalistiska golvstående modeller, såväl som mer klassiska modeller med en äldre look. Golvstående toaletter försvårar städning något, då det kan vara svårt att komma åt överallt.
Fördelar: Billigare än vägghängda modeller, kan i vissa fall installeras på egen hand
Nackdelar: Försvårar renhållning
Alla toaletter har vattenlås. Det är detta som leder vatten mellan toaletten och vatten- och avloppssystemet. Det som avgör om du ska ha ett S-lås eller P-lås är hur vatten och avlopp är framdraget för toaletten i ditt badrum idag. Det allra vanligaste för golvstående modeller är S-lås, vilket leder vatten ner i golvet. Det finns dock även golvstående toaletter med P-lås, så var noga med att säkerställa att du kikar på rätt modeller för ditt badrum.
När det kommer till golvstående toaletter kan du antingen limma fast eller skruva fast stolen i golvet. Att limma fast toaletten brukar vara att föredra, då det ofta blir den snyggaste lösningen som dessutom gör minst skada på tätskiktet, eftersom du slipper göra hål i golvet. Men i vissa fall om golvytan är ojämn eller om du valt en mycket tung toalettstol, kan det vara ett bättre alternativ att skruva fast den för att den ska stå stabilt på sin plats. Har du golvvärme i ditt badrum? Då rekommenderas nästan alltid att du limmar fast toaletten. Det för att undvika att du skruvar i golvvärmens ledningar i badrumsgolvet.
När du ska skruva fast toaletten går du igenom tätskiktet och bör därför ta kontakt med en certifierad rörmokare, som vet hur arbetet ska utföras för att följa gällande byggregler från BBV, Byggkeramikrådets Branschregler för Våtrum. Vi på Done har erfarna rörmokare i Stockholm, Göteborg, Malmö.. ja faktiskt i hela Sverige! Våra skickliga VVS-montörer är duktiga på att montera toalettstolar och hjälper dig gärna vidare. Ladda ner Done-appen för snabb och smidig offert.
En vägghängd toalett är en toalettstol vars vattencistern byggs in i väggen. Det är alltså endast den faktiska stolen som är synlig, och denna svävar över marken. Den vägghängda toaletten är mycket populär då den i många fall upplevs mer modern än den golvstående varianten. Den vägghängda modellen gör det dessutom mycket enklare att hålla rent runt om toaletten, då det endast är toalettstolen som sticker ut från väggen. Anledningen till att en del väljer en golvstående toalett framför en vägghängd variant, är för att den vägghängda toalettstolen i många fall är dyrare.
En rejäl fördel med den vägghängda toaletten är att den tar mycket mindre plats än den golvstående. Den vägghängda toalettstolen gör sig därmed mycket bra i mindre badrum.
Fördelar: Tar mindre plats, gör det lätt att hålla rent
Nackdelar: Dyrare än den golvstående varianten
När det kommer till vägghängda toaletter är det till skillnad från golvsåtende toaletter vanligast med P-lås, det vill säga vattenlås som leder vattnet in i väggen. Inte så konstigt, med tanke på att toaletten är just vägghängd. Det finns däremot även här undantag som bekräftar regeln, så var noga med att dubbelkolla vilken typ av vattenlås som krävs för ditt badrum och anpassa ditt val av toalett därefter.
Sugen på att installera en vägghängd toalett? Ta hjälp av en av våra rörmokare, alltid kvalitetskontrollerade, ansvarsförsäkrade och certifierade av Säker Vatten.
De flesta nyare toalettmodeller har dubbelspolning. Det innebär att du själv vid spolning väljer om du vill göra av med en större eller mindre mängd vatten. Ett exempel är de vägghängda toaletterna med två spolknappar på väggen, eller de golvstående toaletterna där spolknappen går att trycka ner åt båda håll. Den större spolningen använder i regel 4-6 liter vatten, medan den mindre spolningen använder 2-3 liter vatten. Det finns även så kallade snålspolande modeller. Dessa använder endast en liter vatten per spolning. Det sätter den större spolningen i rejält perspektiv. Har du möjlighet till en snålspolande modell är det bara positivt, då du då gör ett klimatsmart val. Ju mindre vatten du förbrukar, desto bättre är det för miljön - något vi alla måste tänka på, nu mer än någonsin.
För de allra flesta toalettmodeller, kan du fritt välja toalettsits. Här finns det porslinsmodeller, plast och trä och valet beror främst på din preferens. Porslinsitsen håller i regel allra längst och är lättast att hålla ren i längden, plastvarianterna är oftast billigare och kan därmed bytas ut oftare och trä upplevs av en del som det mer bekväma alternativet.
Idag finns det också toalettsitsar med så kallad soft close. Det innebär att sitsen saktar in när du stänger den och långsamt faller ner i position. De minimerar ljud och slitage.
Vill du komma i kontakt med en rörmokare för installation av ny toalett? Ladda ner Done-appen för snabb & kostnadsfri offert från kvalitetskontrollerade rörmokare i hela Sverige.