Vissa skulle argumentera för att toaletten är den viktigaste sittplatsen är hemmet. Oavsett din ståndpunkt i den diskussionen, vill du oundvikligen att toaletten ska fungera som tänkt. Att äga en bostad innebär ett ansvar om ta hand om de till synas oändliga problemen som tillkommer. Problem med vvs- och rörinstallationer blir lätt värre och dyrare med tiden om du väljer att ignorera dem.
Visst finns det problem din toalett kan ha som verkar små och oväsentliga. Men, det finns en risk att de eskalerar till något större som kan påverka vvs-systemet i hela din bostad. Det är därför viktigt att ta hand om mindre och vanliga fel hos din toalett när de uppkommer, för att undvika stora och jobbiga vvs-projekt.
I den här artikeln listar vi 10 vanliga problem med toaletten som du kommer ångra om du inte tar tag i med en gång.
Ett vanligt problem som du om du inte redan stött på det säkerligen kommer att uppleva någon gång i livet är en rinnande toalett. Att vattnet konstant rinner är både störande och kan komma att bli dyrt. En vanlig orsak bakom en rinnande toalett är att en klaff in tätar som den ska. Om du ser vatten från tanken sippra runt klaffen och i skålen, då tätar troligen inte klaffen som den ska.
En annan orsak till en rinnande toalett kan vara en läcka i påfyllningsventilen. För att testa av detta lyfter du på toalettens flytarm för att se om vattnet stannar. Gör det inte det, så justerar du flytarmen tills dess att vattennivån stannar vid rätt höjd. Fortsätter vattnet rinna, är det förmodligen en läcka i påfyllningsventilen. Vill du ha hjälp att byta ut denna kan du smidigt ta hjälp av en Done-ansluten rörmokare i Stockholm, Södertälje, Göteborg, Malmö, Örebro eller Umeå. Ja, vi finns faktiskt i hela Sverige!
Problem med vickande toalett kan lätt leda till större problem längre fram. Varje rörelse toaletten gör skadar vaxtätningen. Detta leder till läckor som i slutändan kan resultera i stora reparationer. För att undvika detta behöver toaletten stabiliseras. Klipp av plastplattor så att de passar och skjut in dom under toaletten. Täta runt och skruva fast muttrarna på bultarna. Var försiktig så att du inte vevar ner för långt då toaletten kan spricka.
Stör du dig också på när toalettlocket smäller igen med väldigt kraft? Det finns mängder av toalettsitsar att byta till som har en så kallad mjukstängningsfunktion. Vill du behålla den toalettsits du har idag kan du istället köpa en vinylstötfångare som dämpar toalettlockets fall och minskar ljudet när locket slår igen.
Andra vanliga störningsmoment när det gäller toalettsitsen är sprickor. Framförallt toalettsitsar i plast har en tendens att spricka med tiden, och att slå sig ner på en sprucken sits känns inte särskilt inbjudande. Du kan enkelt byta ut din toalettsits mot en ny. Har du idag en i plats kan vi rekommendera dig att istället välja en i exempelvis porslin, som är ett par nivåer tåligare än platssitsen.
Ett annat vanligt problem med toaletter är rostiga bultar. Att få bort rostande bultar kan vara svårt. Testa först ett smörjmedel. Om det inte fungerar ta din borr och borra i bulten. Fortsätt borra långsamt för att skapa ett större hål. Ta sedan hylsnyckeln och försök igen. Målet är inte att skruva loss muttern, utan att bryta av bulten när du vrider på muttern. Om bulten inte går sönder, fortsätt att förstora hålet. Så småningom kommer du att försvaga bulten tillräckligt för att bryta den.
Får du problem eller vill undvika att själv behöva deala med att få bort de rostiga bultarna, för det kan som nämnt vara svårt, så är det alltid bättre att ta hjälp av en rörmokare.
Att toaletten bubblar innebär att du ser luftbubblor som stiger upp i toalettskålen, då inte när du spolar såklart, eller att du märker att vatten nivån stiger och sjunker. Bubblor i toaletten är ofta ett tecken på igensatt eller felaktigt ventilerad toalett. Man kan säga att ditt avloppssystem kippar efter andan.
Syftet med ventilation är att utjämna lufttrycket i avloppsledningarna. Om problemet precis har börjat är det förmodligen ett blockerat avlopp eller ett fyllt ventilationsrör som måste tömmas. Eftersom vattnet i toaletten tappar och gurglar, är det troligt att problemet sitter i närheten av just toaletten.
Tyvärr är en tilltäppt eller saknad ventil svår att fixa, eftersom det vanligtvis kräver att man bryter sig in i väggarna för att undersöka avloppssystemet. När det kommer till bubblanda toalett rekommenderar vi därför alltid att du tar professionell hjälp. Våra anslutna rörmokare finns i hela Sverige - Malmö, Stockholm, Göteborg, ja you name it och vi finns där! Alla våra certifierade VVS-montörer har lång erfarenhet av att lösa problem som rör toaletten. Ladda ner Done-appen - chatta med ett proffs, få snabb och kostnadsfri offert. Vid större projekt finns även kostnadsfritt videosamtal!
Om toaletten spolar dåligt finns det två tänkbara anledningar:
Har du nyligen haft en rörmokare över som trycktestat avloppssystemet är det möjligt att han eller hon glömt att plocka bort den tillfälliga pluggen som används vid trycktestning. Dessa finns placerade på toppen av ventilationsröret.
Är det inte en tillfällig plugg som gör att toaletten spolar dåligt, är det möjligt att du har en defekt toalett eller att något täpper till i avloppssystemet. Boka en rörmokare och få hjälp med felsökning och åtgärd, så ska du se att toaletten snart spolar som den ska!
Ett av de kanske vanligaste problemen som uppstår i en toalett är att det blir totalstopp. I 90% av fallen räcker det gott och väl med en vaskrensare, du vet en sån där träpinne med en gummiskål i botten. Lyckas du inte lösa stoppet med en avlopssrensare kan felet sitta djupare i avloppssystemet och det kan då vara läge att ta hjälp av en rörmokare för ordentlig avloppsrensning.