Angivet prisexempel gäller endast installation och inkluderar alltså inte kostnaden för laddboxen.
Angivet prisexempel gäller endast installation och inkluderar alltså inte kostnaden för laddboxen.
Går du i tankarna på att installera laddbox i en brf eller en laddstolpe hemma i villan? Smart tänkt! Att kunna ladda din elbil hemifrån är både smidigt, enkelt och säkrare! Här tar vi dig med på allt du behöver veta om din elbilsladdning. Vad är skillnaden på laddboxar och laddstolpar? Hur många behöver man i olika bostadsföreningar och hur fungerar det egentligen med laddning i en villa? Vi har samlat allt om elbilsladdning i den här guiden!
Har du en elbil eller funderar du på att köpa en? Tänk dig att du då måste planera vart och hur du ska ladda den varje gång det är dags att “tanka” bilen. Visst låter det inte så smidigt med ännu en sak att passa in i vardagspusslet? Om du då istället har en egen laddbox i din villa eller i din förening kan du ladda precis när det passar dig utan att behöva planera och anpassa dig efter någon annan. Ännu bättre, du kan ladda den på natten när du ändå sover!
Genom att investera i en hybrid eller en bra elbil väljer du också att investera i vår planets framtid. Det finns inget som säger att bostadsrättsföreningar måste ha en laddstation, men däremot blir bostäderna mer attraktiva på marknaden och värdet på bostaden ökar. Därför väljer många föreningar att investera i framtiden och att installera laddboxar till sina medlemmar. Alla föreningar är olika och har olika behov, men med lättillgängliga laddstationer hjälper man de boende i föreningen att enkelt kunna göra klimatsmarta val!
Många undrar också vad det egentligen kostar att installera elbilsladdning? Och vem kan ta beslut om laddstationer i en bostadsförening? Häng på så går vi igenom all information du behöver veta om installera laddbox BRF eller villa!
Vad är egentligen skillnaden på en laddstolpe och en laddbox? Svaret på den frågan är relativt lätt att svara på. Enkelt förklarat är att en laddbox för elbilar placeras på väggen inne i garaget eller på husväggen utomhus. Om det inte finns en vägg i närheten monteras laddboxen istället på en laddstolpe. När man ska installera laddstolpar placeras de istället i marken, och blir ofta ett större och dyrare projekt som kräver en del markarbete för placering av stolpen och framdragning av el.
Laddstationer med en laddstolpe installeras med fördel i miljöer där det inte finns en vägg i anslutning där elbilen parkeras. Det är en bra praktisk och flexibel lösning som passar många olika bostadsföreningar och miljöer. Det kan till exempel vara en stor öppen parkering hos en bostadsrättsförening, men det är också ett flexibelt alternativ att installera laddstolpar precis där du behöver dem!
Om du däremot har en vägg i närheten av den plats som du vill utföra installationen på, är en laddbox det bästa alternativet att välja. Det beror på att laddboxen är billigare att installera och att den kan installeras både inomhus och utomhus.
En installation av laddboxar för elbilar behöver inte vara så krånglig, kostsam eller ta lång tid. Med egna laddplatser kan du ladda precis när det passar dig, snabbt, säkert och smidigt! Vilken som passar bäst i din bostadsförening eller villa beror på vilka förutsättningar respektive parkeringsplats har. Läs mer om att installera laddbox hemma med en av våra ansluta elfirmor Laddboxbolaget, här kan du också läsa om deras bäst i test av laddbox.
Via vår innovativa Done-app kan du enkelt få rådgivning och hjälp om hur du väljer rätt elbilsladdning och laddplatser till din villa eller BRF. Vi finns här för dig genom hela processen fram till färdig installation. Genom appen hjälper vi dig även med hur du som privatperson kan använda dig av Gröna Teknik-avdraget och få upp till 50 % avdrag på din installation av laddboxar.
Installera laddbox hemma i din bostadsförening eller villa och ladda bilen smart, snabbt och praktiskt precis när du vill. Att installera en laddbox kostar ca 4000 kr - 7000 kr. I angivet prisexempel ingår endast pris för installation och inkluderar alltså inte kostnaden för själva laddboxen.
Om du bor i en villa kan du själv ta beslut angående din installation av laddboxar. Däremot om du vill installera en laddbox eller flera laddplatser men bor i en bostadsrättsförening, behöver du prata och ta upp dina frågor med styrelsen då det enbart är dem som kan ta beslut om installation av elbilsladdning och som kan boka tid för installation.
Styrelsen måste sedan kolla om det finns ett behov av laddning för föreningens medlemmar och de boende i bostadsrätterna. Många bostadsrättsföreningar brukar vara positivt inställda till att investera i laddning för elbilar och vill installera en laddbox då det gynnar både bostadsföreningen, dess medlemmar och vår planets framtid!
Priset för installation av laddbox till en elbil sträcker sig som sagt mellan 4000-7000 kr efter rot. Vad som påverkar vart på spektrumet din installation av laddbox till elbilen landar beror på ett par olika faktorer. Nedan går vi igenom några av de faktorer som påverkar priset vid installation av en laddbox allra mest.
Laddstolpe eller laddbox?
En viktig faktor för slutpriset är om du bestämt dig för att installera en laddstolpe eller en laddbox. Laddstolpar kostar mer att installera då det krävs ett större markarbete.
Finns el framdragen eller ej?
Finns el framdragen till den plats du planerar att installera din laddbox eller laddstolpe kommer du undan till ett lägre pris än om elektrikern du anlitar behöver utföra kabeldragning för att kunna installera din laddstation.
Vilken laddstation väljer du?
Den största prispåverkan kommer dock från valet av laddbox eller laddstolpe. Olika typer av laddbox och laddstolpar kan variera kraftigt i pris beroende på utseende och funktioner. Det prisexempel vi utgår från i denna prisguide inkluderar endast installation, inte den faktiska laddstationen. En laddbox brukar ligga någonstans mellan 5 000 kr och 12 000 kr. Vill du veta mer om hur du kan välja rätt laddbox, hur du förbereder dig inför installationen och hur lång tid det tar att installera en laddbox? Vi har samlat allt du behöver veta inför installation av laddbox här.
Alla prisexempel är ink. moms & ROT.
Genomsnittspris
550 kr/timme
Dones timpris elektriker
595 kr/timme
Högt timpris elektriker
700 kr/timme
Lågt timpris elektriker
500 kr/timme
Ska du installera en laddbox? Kom ihåg att en standardinstallation av laddboxar och laddstolpar klassas som en klimatpositiv elinstallation och gör det därmed möjligt för dig att utnyttja skattereduktionen för klimatpositiva installationer, även kallat det gröna rotavdraget. Skattereduktionen fungerar på samma sätt som rot- och rutavdraget, det vill säga att avdraget görs på fakturan och installatören återfår skattereduktionen från Skatteverket.
Kom också ihåg att det finns ett motsvarande avdrag att ta del av när du installerar klimatpositiva installationer som laddstationer med en laddbox i en BRF. Med bidraget Ladda bilen kan du, precis som med Grön teknik få upp till 50 % av priset vid din installation i föreningen!
Likt rot och rut uppgår den gröna skattereduktionen till 50 000 kr per person och år. En stor skillnad är dock att storleken på skattereduktionen för det gröna rotavdraget varierar beroende på typ av installation. För en installation av laddbox hemma ger det gröna rotavdraget dig möjlighet att göra avdrag på 50% av både arbete och material.
Dones elektriker i Stockholm, Malmö och Göteborg hjälper dig gärna när du ska installera laddboxar i brf eller villa och hjälper dig självklart även med inköp av själva boxen om så önskas.
Vi på Done finns här för dig genom att på ett enkelt och smidigt sätt kunna erbjuda dig all hjälp du behöver för att installera laddbox hemma i brf eller villa. Boka tid för installation redan idag och ladda din elbil hemifrån! Allt du behöver göra är att installera vår innovativa Done-app och välja vilken sorts hantverkare du behöver hjälp av.
Därefter väljer du den stad som är närmast dig. Vi har elektriker och hantverkare i Stockholm, Malmö, Göteborg och runt om i hela Sverige för att kunna ge dig den bästa servicen. Via ett gratis videosamtal kan vi ge dig bra rådgivning, svara på vanliga frågor och ge dig den information som behövs för att du sedan ska kunna få en gratis offert på just din installation av laddstolpar och laddboxar.
En certifierad elektriker hjälper dig sedan att boka en tid för installation av laddboxen så att du kan börja ladda din elbil med högre effekt hemifrån. Med oss får du snabbt och smidigt hjälp med elbilsladdning. Luta dig tillbaka så installerar vi laddboxen åt dig!
Nej, du kan endast använda ett avdrag. Det mest fördelaktiga vid installation av laddbox är att använda skattereduktionen för grön teknik. Du kan självklart använda rotavdraget samma år och i samma bostad som du använt det gröna rotavdraget för, men alltså inte vid samma installation.
Att installera en laddbox hemma på en stolpe kräver en del markarbete för att placera stolpen samt dra fram elkablar till platsen. När du installerar en laddbox som placeras på vägg krävs inget markarbete.
En certifierad elektriker måste utföra installationen. Våra elektriker har erfarenhet och kunskap samt rätt behörighet som gör att de får genomföra kvalitativa installationer av laddstolpar. Installationer av en laddbox hemma har kommit att bli allt populärare, både för privat bruk, på kontorsparkeringar och i bostadsrättsföreningars garage. Dessutom tycker många elektriker att det är extra roligt när de installerar just klimatpositiva installationer. Självklart hjälper våra elektriker även till med inköp av en bra laddbox.
Fler frågor? Kolla in vår fullständiga FAQ!