Hemautomation - En guide till smarta och prisvärda lösningar

Vad säger kunder om Done?

Juni 2022
Anna

Riktigt proffsigt och inte en kabel dragen på utsidan huset 👍

Juni 2022
Katia

Hantverkare med bra erfarenhet, kommunicerar bra och även om de behövde omboka första avtalade tiden, tog de kontakt och föreslog ny.

Juni 2022
James

Kunnig och trevlig. Kom i tid. Inget var för svårt. Gjorde ett snyggt jobb.

Juni 2022
Anna

Från första stunden blev vi mycket väl bemötta. Vi gick igenom våra renoveringsbehov och fick bra tips från Fadi och Jack.

Juni 2022
Beata

Snabb respons, trevlig och snabbt arbetat. Gav även bra tips för eget fix!

Juni 2022
Anandhakumar

Anas and his team have gone above and beyond to deliver on the vision we had set out to achieve.

Juni 2022
Thomas

Punktlig, snabb, och noggrann. Trevlig därtill.

Juni 2022
Jonas

Inget krångel och trevlig att ha att göra med!

Juni 2022
Abbas

Utmärkt kundbemötande!

Juni 2022
Anna

Riktigt proffsigt och inte en kabel dragen på utsidan huset 👍

Juni 2022
Katia

Hantverkare med bra erfarenhet, kommunicerar bra och även om de behövde omboka första avtalade tiden, tog de kontakt och föreslog ny.

Juni 2022
Anna

Från första stunden blev vi mycket väl bemötta. Vi gick igenom våra renoveringsbehov och fick bra tips från Fadi och Jack.

Juni 2022
James

Great work guys! Thanks!

Juni 2022
Beata

Snabb respons, trevlig och snabbt arbetat. Gav även bra tips för eget fix!

Juni 2022
Anandhakumar

Anas and his team have gone above and beyond to deliver on the vision we had set out to achieve.

Juni 2022
Abbas

Utmärkt kundbemötande!

Juni 2022
Jonas

Inget krångel och trevlig att ha att göra med!

Smarta hem är något vi ser i allt större utsträckning. Du kan styra all din belysning från telefonen, du kan med smarta lösningar slippa varken dammsuga eller klippa gräset själv, eller ens vara hemma för att låsa upp dörren. För många kan dessa typer av funktioner i ens hem kännas som främmande mark. Därför vill vi på Done hjälpa dig att förstå vilka typer av smarta lösningar som skulle passa hemma hos just dig, och hur du gör det till bäst pris.

Så här kommer en prisguide som kan hjälpa dig att göra ditt hem smart med hemautomation! Att automatisera ditt hem med smarta teknologier har aldrig varit enklare. Genom att ansluta olika enheter och system i ditt hem kan du förvandla det till en bekväm, energieffektiv och säker oas som kan styras med hjälp av din smartphone eller röststyrning.

Hos Done förstår vi vikten av att göra hemautomation tillgängligt för alla. Vår innovativa app är utformad för att göra det smidigt för dig att boka kvalificerade elektriker för att förverkliga din smarta hemvision. Från smart belysning så som Plejd, och termostater till säkerhetssystem- we got you! Läs vidare för att upptäcka de olika aspekterna av hemautomation och hur vi på Done kan förenkla din resa mot ett smartare hem.

Läs mer om våra tjänster och hur vi kan hjälpa dig till ett smartare hem Här!

Vilka olika typer av hemautomation finns det?

Hemautomation handlar om att ansluta och automatisera olika enheter och system i ditt hem för att förbättra komforten, bekvämligheten och energieffektiviteten. Det finns ett brett utbud av hemautomationstekniker och enheter att välja mellan. Här är några vanliga typer av hemautomation:

Smart belysning

Smarta lampor kan vara WiFi-baserade (t.ex. Philips Hue) eller Zigbee-baserade (t.ex. IKEA Trådfri). De kan styras via en mobilapp eller smarta röstassistenter som Amazon Alexa eller Google Assistant.

Plejd är en populär tjänst att använda sig av när det kommer till smart belysning. Plejd kompletterar dina lampknappar och gör så du kan styra din belysning genom deras app, eller genom röstkommandon via tredjepartstjänster.

Vi på Done kan hjälpa dig installera Plejd i ditt hem. Att installera Plejd eller annan smart belysning kostar från 1800 kronor efter ROT. Låt oss hjälpa dig med ett smartare hem - och få en modern, anpassningsbar och energieffektiv belysning hemma!

Vill du ha Plejd eller annan smart belysning hemma? Boka installation Här!

Unika fördelar

Färgkontroll: WiFi-baserade lampor som Philips Hue erbjuder en bred färgpalett, vilket ger dig möjlighet att skapa olika stämningar och anpassa belysningen efter ditt humör eller aktivitet. Till exempel vid middagar, myskvällar och olika festtillfällen.

Energieffektivitet: LED-tekniken som används i smarta lampor är energisnålare än traditionella glödlampor, vilket hjälper till att minska elräkningen och är mer miljövänligt. En win-win för alla!

Termostater och smart uppvärmning

Smarta termostater, som Nest eller Ecobee, ansluts till ditt WiFi-nätverk och kan sedan fjärrstyras via en mobilapp. De lär sig ditt beteende och skapar sedan automatiska temperaturprogram utefter det för att optimera energiförbrukningen.

Unika fördelar

Energioptimering: Smarta termostater anpassar uppvärmningen och kylningen baserat på ditt beteende och lokala väderförhållanden, vilket sparar energi och pengar över tid.

Fjärråtkomst: Du kan justera temperaturen i ditt hem även när du inte är där, vilket ger bekvämlighet och möjlighet att förbereda hemmet för din ankomst.

Säkerhetssystem och övervakning

Smarta säkerhetssystem, som Ring eller Arlo, omfattar övervakningskameror, rörelsesensorer och dörr- och fönstersensorer som är anslutna till WiFi. De ger dig möjlighet att övervaka och skydda ditt hem på distans. Vilket kan öka känslan av tryggheten i ditt hem!

Unika fördelar

Larmsystem: Smarta säkerhetssystem ger dig möjlighet att få varningar på din telefon om något ovanligt upptäcks i eller runt ditt hem, vilket kan bidra till en ökad känsla av trygghet.

Molnlagring: De flesta smarta säkerhetssystem erbjuder molnlagring för inspelade videor och händelsehistorik, vilket säkerställer att du inte missar några viktiga händelser.

Smarta ljudsystem

Smarta ljudsystem, som Sonos eller Amazon Echo, erbjuder trådlös ljuduppspelning via WiFi eller Bluetooth och kan kontrolleras med hjälp av röstassistenter. Det vill säga att du pratar med ljudsystemet.

Unika fördelar

Multiroom-funktion: Med smarta ljudsystem kan du synkronisera musiken i flera rum eller ha olika låtar i olika rum samtidigt.

Röststyrning: Genom att integrera med röstassistenter som Alexa eller Google Assistant kan du styra ljudsystemet och justera volymen genom att använda röstkommandon, vilket ger enkel och handsfree-kontroll.

Smarta hemlås

Smarta lås ger en högre nivå av säkerhet jämfört med traditionella lås. Du kan fjärrstänga eller öppna låset genom en app på din mobiltelefon, vilket eliminerar risken för att tappa eller glömma nycklar. Hur smart? Dessutom kan du ge temporära åtkomstbehörigheter till andra genom att skicka en digital nyckel, och du får aviseringar när låset används.

Unika fördelar

Fjärråtkomst: Med smarta lås kan du låsa upp eller låsa dörren oavsett var du befinner dig, så länge du har internetanslutning. Det ger en bekväm och flexibel lösning för att hantera åtkomsten till ditt hem, vilket kan vara praktiskt om du har gäster eller hantverkare som behöver komma in när du inte är hemma.

Integration med smarta hemsystem: Smarta lås kan integreras med andra smarta enheter i ditt hemautomationssystem. Till exempel, kan du ställa in en automatisering där dörren låses automatiskt när du lämnar hemmet eller att låset kopplas upp med säkerhetssystemet för att aktivera eller inaktivera larmet vid in- och utpassage.

Smarta Vitvaror

Smarta vitvaror är utformade för att vara mer energieffektiva. De kan anpassa sitt energiförbrukningsmönster beroende på ditt användarbeteende och arbetsbelastning. Till exempel kan ett smart kylskåp anpassa temperaturen baserat på din livsmedelsförvaring och din öppningsfrekvens för att minska onödig energiförbrukning.

Unika fördelar

Fjärrstyrning: Smarta vitvaror ger dig möjlighet att fjärrstyra och övervaka dem via en mobilapp. Du kan tända eller släcka ugnen, ställa in temperaturen i kylskåpet eller starta tvättmaskinen även när du inte är hemma, vilket ger dig en bekvämare och mer flexibel användning. En perfekt funktion för stressade småbarnsföräldrar som vill sätta igång ugnen innan de är hemma, eller för den som alltid tänker "stängde av ugnen innan jag gick?” när de går hemifrån.

Lärande förmåga: Vissa smarta vitvaror har inbyggd AI-teknik som lär sig dina preferenser och vanor. De kan föreslå optimala inställningar baserat på tidigare användning och hjälpa dig att spara tid och energi genom att effektivisera deras funktioner.

Timpris för elektriker

Alla prisexempel är ink. moms & ROT.

Genomsnittspris

550 kr/timme

Dones timpris elektriker

595 kr/timme

Högt timpris elektriker

700 kr/timme

Lågt timpris elektriker

500 kr/timme

Done tipsar!

Renoveringsinspiration, guider & tips!

Prisguide för hemautomation

Nedan är några exempel på hemautomationstekniker och deras ungefärliga prisklasser:

Smarta lampor och ljuskontroll

Budget: Smarta WiFi-lampor kan kosta mellan 100 till 300 kronor per lampa.

Avancerat: Zigbee-baserade smarta lampor, som Philips Hue, kan kosta mellan 400 till 600 kronor per lampa. De kommer ofta med mer avancerade funktioner och längre livslängd.

Tips för att spara pengar: Du kan börja med att automatisera några utvalda lampor hemma, istället för att direkt byta ut alla. Kolla även efter starter-kit som ofta innehåller flera lampor till ett förmånligare pris.

Smarta uttag och strömbrytare

Budget: WiFi-baserade smarta uttag och strömbrytare kan kosta mellan 150 till 300 kronor per enhet.

Avancerat: Zigbee-baserade smarta uttag och strömbrytare ligger vanligtvis mellan 250 till 500 kronor per enhet, beroende på märke och funktionalitet.

Tips för att spara pengar: Investera i smarta uttag och strömbrytare för de mest använda enheterna och rummen i ditt hem för att få maximal nytta.

Smarta termostater

Budget: WiFi-baserade termostater kan kosta mellan 1000 till 1500 kronor.

Avancerat: Zigbee-baserade termostater som integreras med större smarta hem-hubbar kan kosta mellan 1500 till 2500 kronor.

Tips för att spara pengar: Att installera en smart termostat kan spara energi och pengar på lång sikt, men överväg en WiFi-baserad variant om du inte har för avsikt att bygga ut ett omfattande Zigbee-nätverk.

Smarta hubbar och kontrollenheter

Budget: WiFi-baserade smarta hubbar kan kosta mellan 300 till 700 kronor.

Avancerat: Avancerade Zigbee-baserade hubbar med stöd för många enheter och funktioner kan kosta mellan 800 till 1500 kronor.

Tips för att spara pengar: För mindre automatiserade hem kan en budgetvänlig WiFi-baserad smart hub vara tillräcklig. Du kan även leta efter erbjudanden på paket som inkluderar flera enheter.

Smarta säkerhetssystem

Budget: Enklare WiFi-baserade smarta övervakningskameror kan kosta mellan 400 till 1000 kronor.

Avancerat: Mer sofistikerade Zigbee-baserade säkerhetssystem med flera kameror och integrerade sensorer kan kosta mellan 2000 till 5000 kronor.

Tips för att spara pengar: Om säkerhet är en prioritet men budgeten är begränsad, överväg att börja med några WiFi-baserade kameror för att täcka de mest kritiska områdena.

Det är viktigt att komma ihåg att hemautomation är en investering, och att det kan vara klokt att starta med ett par enheter för att se om det passar dina behov och preferenser. För att spara pengar, håll utkik efter rea erbjudanden, jämför priser från olika återförsäljare och överväg paketerbjudanden som inkluderar flera produkter till ett förmånligt pris. Genom att använda smarta enheter i ditt hem kan du skapa en mer bekväm och effektiv livsstil samtidigt som du potentiellt sparar pengar på lång sikt genom ökad energieffektivitet.

Hur kommer jag igång med hemautomation?

Att komma igång med hemautomation behöver inte vara komplicerat, och du kan ta det steg för steg för att anpassa det efter dina egna behov och preferenser. Här är en steg-för-steg-guide för att komma igång med hemautomation:

Steg 1: Utforska och planera

Ta dig tid att undersöka olika typer av hemautomationssystem och produkter som finns tillgängliga på marknaden. Titta på recensioner och jämför funktioner och priser för att se vilka som passar bäst för dina behov.

Identifiera vilka områden i ditt hem du vill automatisera och vilka funktioner som är viktigast för dig. Till exempel, om du är intresserad av belysningskontroll, säkerhet, ljudsystem eller energieffektivitet. Kanske har du vänner och bekanta som är mer erfarna inom området? Kunskap är som bekant, makt!

Steg 2: Välj ett hemautomationssystem

Beroende på dina behov kan du välja mellan olika hemautomationsteknologier som WiFi, Zigbee eller Bluetooth. Vissa system kräver en central hubb för att integrera och styra alla enheter medan andra kan fungera direkt via WiFi eller Bluetooth.

Om du vill ha enkelhet och snabbhet i installationen, kan WiFi-baserade produkter vara det bästa alternativet. Om du planerar att bygga ut ett omfattande nätverk med många enheter, kan ett Zigbee-baserat system vara stabilt och skalbart och mer passande för dig.

Steg 3: Börja med grundläggande enheter

När du har valt ett hemautomationssystem, börja med att investera i några grundläggande enheter för att få en känsla av hur det fungerar och hur det kan gynna ditt dagliga liv. Till exempel kan du börja med smarta lampor, en smart termostat eller ett smart säkerhetssystem.

Om du är osäker på vilka enheter du ska börja med, överväg att köpa ett starter-kit som ofta innehåller flera enheter till ett förmånligt pris.

Steg 4: Installera och konfigurera enheterna

Följ instruktionerna för installation och konfiguration av dina valda enheter. Många smarta enheter har enkla installationsprocesser som kan göras på några minuter.

Anslut enheterna till ditt WiFi-nätverk eller hubben enligt tillverkarens anvisningar. Behöver du mer hjälp? Ta hjälp av en certifierad och erfaren elektriker, för att installera exempelvis nya uttag inomhus eller utomhus. Done har ett stort utbud av professionella elektriker som kan hjälpa dig i resan mot ett smartare hem.  

Steg 5: Testa och anpassa efter behov

När dina smarta enheter är igång, testa deras funktioner och se hur de fungerar i ditt dagliga liv. Justera inställningar och automatiseringsregler efter dina behov och preferenser.

Experimentera med olika scenarier och rutiner för att hitta det som passar bäst för dig och din livsstil. Till exempel, kan du skapa automatiserade scenarier för att slå på lampor vid en viss tidpunkt, eller sänka temperaturen när du lämnar hemmet.

Steg 6: Bygg ut och integrera fler enheter

När du har blivit bekväm med de grundläggande enheterna och dess funktionalitet, kan du börja utforska och integrera fler smarta enheter i ditt hem. Valmöjligheterna är många, så se till att göra din research.

Ett tips är att tänka på att skapa ett enhetligt “ekosystem”, det vill säga att välja enheter från samma tillverkare eller som är kompatibla med ditt valda hemautomationssystem.

Steg 7: Håll dig uppdaterad och utvärdera

Följ uppdateringar och nya teknologier inom hemautomation för att hålla dig uppdaterad om de senaste trenderna och förbättringarna. Det tåls att upprepas - kunskap är makt!

Utvärdera regelbundet ditt hemautomationssystem och se om det finns några sätt att förbättra funktionaliteten, eller lägga till nya enheter för att det bättre ska passa dina förändrade behov.

Genom att ta det steg för steg och anpassa hemautomationen efter just dina egna behov, kan du skapa ett smartare och mer funktionellt hem som fungerar bra för dig och din livsstil. Vi på Done önskar dig lycka till med resan mot ett smartare hem!

Få hjälp av en av våra certifierade elektriker

Uppgradera hemmet med smarta hem! Våra elektriker är experter på att installera smarta hemlösningar för en enklare och smidigare vardag. Välkomna framtiden och anpassa belysning, säkerhet och mycket mer från en och samma enhet - för ett mer modernt och anpassningsbart hem.

Varför ska du testa Done? Först och främst så underlättar vi arbetet för dig, då all kommunikation sker via vår app. Våra elektriker är även ansvarsförsäkrade, behöriga och tar fast timpris. Sist men inte minst så sparar du tid - genom att kunna ta ditt möte inför offert via videosamtal. Du, och även hantverkaren, sparar tid genom ett mer effektivt sätt att träffas.

Här kan du få en offert via hemsidan. Testa Done idag!

Fler frågor? Kolla in vår fullständiga FAQ!