Ska du byta ut din badrumskran mot en ny variant? Eller har du tröttnat på det där droppande ljudet i kökshon och har bestämt dig för att ta tag i att laga den läckande blandaren? We got you covered. Vi har samlat all nödvändig info du kan tänkas behöva inför att du ska byta blandare, montera en ny eller laga en läckande blandare. Självklart kan våra anslutna rörmokare även hjälpa dig med faktiska bytet - till fastpris!
Vad vill du veta mer om?
Klicka hem rörmokare för att byta, montera eller laga blandare till fastpris. Vill du ha hjälp med inköp? Ange det i din bokningsförfrågan.
Vi matchar dig med en kvalitetscheckad rörmokare inom 24 timmar, oftast går det mycket snabbare än så!
Du får en fastprisoffert via appen. Behöver montören mer information, kan han eller hon be om ett videosamtal, eller bilder, i chatten.
Efter godkänd offert, planerar du och din montör smidigt in projektstart direkt i appens chatt. Smidigare blir det inte att byta blandare!
Tillsammans med våra rörmokare i Stockholm, Malmö och Göteborg, har vi satt fasta priser på några av våra populäraste vvs-tjänster. Bland dessa finns byte av tvättställsblandare (eller badrumskran, som du kanske är mer van att kalla det), duschblandare, badkarsblandare och köksblandare.
För att fastpriset ska gälla, så krävs det att vissa förutsättningar uppfylls. När du ska byta blandare handlar det framförallt om att du ska ha tillgång till vattenavstängningen när VVS-montören kommer för att montera blandaren. Du hittar de fullständiga förutsättningarna för varje tjänst genom att klicka på knappen “Läs mer & boka” för din blandartyp nedan.
Osäker på om din installation uppfyller förutsättningarna för fastpris? No worries! Det går såklart toppenbra att boka ändå. Rörmokaren kommer då att be om ett videosamtal för att klargöra eventuella frågetecken, och skicka en offert till dig via Done-appen.
När det kommer till att välja rätt blandare finns det en hel del saker att tänka på, både när det kommer till stil och funktionalitet. Här nedan kikar vi närmare på vad du bör tänka på när du väljer blandare för handfat i badrum, köksho samt dusch och badkar. Häng på!
När det kommer till att välja rätt blandare finns det en hel del saker att tänka på, både när det kommer till stil och funktionalitet. Här nedan kikar vi närmare på vad du bör tänka på när du väljer blandare för handfat i badrum, köksho samt dusch och badkar. Häng på!
Ett tvättställ är ett fast handfat med blandare och rördragning. Handfatet är den skål, ofta i porslin, som blandaren sitter på. Kanske har du ett handfat med tillhörande lådparti? Detta kallas för kommod. Oavsett om du har ett tvättställ i ditt badrum eller ett handfat med kommod, så kallas blandaren för tvättställsblandare.
Blandaren är en detalj i våra badrum som tillägnas allt mer uppmärksamhet. Inte så konstigt kanske, har vi påkostat oss en badrumsrenovering vill vi självklart att blandaren går i linje med den stil vi fått ihop. Turligt nog finns det idag mängder av blandare i olika stilar att välja mellan i material i allt från rostfritt stål till mässing och mattsvart metall. De många tillgängliga modeller och stilar som finns, gör att ett blandarbyte idag kan ge hela ditt badrum en nyrenoverad känsla.
Men det finns även en hel del aspekter sett till funktionalitet att ta i åtanke vid val av blandare. Ett vanligt förekommande misstag är att välja en blandare som är för kort, vilket gör det svårt att tvätta händerna, vilket är det egentliga syftet med din kran.
Duschblandare och badkarsblandare är liksom köksblandaren rätt lätta att tyda baserat på sitt namn. Duschblandaren hittar du i duschen och badkarlsblandaren, ja du gissade rätt, den sitter vid badkaret.
Duschblandaren innefattar den väggmonterade modulen där du stänger av och på vattnet samt ställer in temperaturen för ditt duschvatten. Till denna har du ofta en slang och ett duschmunstycke som ansluts till blandaren, tillsammans kallas hela paketet för duschset.
Något som blivit allt vanligare är takduschar. Köper du en ny blandare till dusch finns detta ota att köpa i paket tillsammans med takdusch. Men du kan också installera en takdusch kopplad till din befintliga blandare. Viktigt då är att du säkerställer att den takfusch du köper har en flexibel anslutning, eftersom att du kommer behöva koppla in den underifrån. När du köper takdusch i paket med takdusch sitter anslutningen istället upptill.
En annan viktig sak att tänka på när du köper en ny duschblandare är att den blandare du köper är en så kallad termostatblandare. En termostatblandare ser till att temperaturen är stabil i duschen även om någon diskar i köket eller tvättar händer i det andra badrummet.
Även i köket hittar du rinnande vatten, denna gång i kökshon. Kranen i köket kallas för köksblandare. Nedan går vi igenom vad du bör tänka på när du ska montera blandare i köket.
Köksblandare är något mer självförklarande än blandartypen ovan. Köksblandaren är nämligen din kökskran, alltså den blandare som sitter vid din diskho. Byta köksblandare är förutom vid läcka vanligt vid installation av diskmaskin. Vissa blandare saknar nämligen diskmaskinsavstängningen, vilket behövs om du vill installera en diskmaskin i ditt kök.
Precis som när det kommer till tvättställsblandare så finns det mängder av utföranden när det kommer till köksblandare och du kan i de allra flesta fall snyggt matcha din köksblandare med din resterande köksinredning.
Det finns mängder av varumärken inom kategorin blandare. De vanligaste och mest rekommenderade varumärkena vi stöter på är:
FM Mattsson
Dessa är bara några av de många varumärken som finns att tillgå när det kommer till att byta tvättställsblandare, köksblandare, duschblanadare och badkarsblandare. När du väljer blandare ska du självklart tänka mycket på det visuella, men tumma aldrig på kvalitet och funktion!
Något som du definitivt bör lägga stor vikt vid när du väljer blandare är hur klimatsmart och energieffektiv kranen är. Det du bör kika på då är blandarens miljövärden och dess energisparande teknik.
Boka byte, montering eller reperationNågot som är vanligt förekommande när det kommer till allmänna toaletter blir beröringsfria blandare med sensorfunktion allt vanligare. Allmänna toaletter blir lätt en bakteriehärd och en beröringsfri blandare hjälper oss lämna bakterierna där de hör hemma, dvs. inte på våra händer.
Ansvarar du för ett kontor eller co-working space, eller driver du restaurang eller café? Våra anslutna rörmokare har erfarenhet av att hjälpa även företag med vvs-installationer. Vill du ha hjälp att installera blandare i din verksamhet? Kontakta oss så hjälper vi dig vidare: kontakt@doneservices.se.
Det finns mängder av bakomliggande fel som kan vara anledningen till att din blandare läcker. Här nedan kikar vi närmare på några vanliga fel vi ofta stöter på:
Inget varm- eller kallvatten ur kranen
Detta beror sällan på fel i kranen. Istället behövs felsökning av vattensystemet för att fastställa vart problemet sitter och vad som behöver göras för att åtgärda felet.
Droppande kran
När det droppar från blandarens vattenmynning är det i de allra flesta fall insatsen som behöver bytas. De vanligaste typerna av insatser till engreppsblandare är keramiska insatser och ventilhylsor. För tvågreppsblandare kan det även röra sig om kolvventiler av o-ringar. Osäker på vad
dessa olika insatser är? Kika in begreppslistan längre ner!
Läckande armatur vid användning
När det läcker från blandarens armatur är det ofta o-ringarna eller packningarna som föråldrats och behöver justeras och repareras.
Armatur läcker även när kranen är avstängd
När kranens armatur läcker även när vattentillförseln är av är det sällan möjligt att reparera. Här rekommenderas därför i stort sett alltid att du byter blandare.
När din blandare läcker, har du två alternativ. Du kan laga den, eller byta ut den mot en ny. Beroende på situation, är det ena alternativet mer fördelaktigt än det andra. En läckande blandare kan ibland verka som något som lätt löses med en quick fix. Tyvärr är det inte alltid så, utan en läckande blandare kan ibland kräva ett större VVS ingrepp. Dones rörmokare i Malmö, Göteborg och Stockholm har monterat blandare i många år, och har därmed bra koll på när det är värt att laga en läckande blandare, och när det är mer tids- och kostnadseffektivt att byta ut blandaren mot en ny.
Säker Vatten, eller Säker Vatteninstallation, är en sammanställning av de branschregler som rörmokare och VVS-montörer i Sverige behöver följa när de genomför CCS-arbeten. Du har säkert hört termen fackmannamässigt arbete?
Fackmannamässigt utfört arbete inom VVS efterföljer de branschregler som Säker Vatteninstallation sammanfattar. Syftet med dessa branschregler är att minska förekomsten av konsekvenser som vattenskador, förgiftning och brännskador som felaktigt utfört VVS-arbete kan resultera i.
Som kund kan du alltid begära ett Säker Vatten-intyg på genomförda VVS-arbeten från den rörmokare du anlitat. Likaså när du ska byta blandare eller laga en läckande blandare. Kom ihåg att göra det, intyget verkar nämligen som en trygghet för dig om exempelvis en vattenskada skulle uppstå.
När du ska byta blandare, oavsett om du väljer att byta blandare själv eller anlita rörmokare för att byta blandare, så är det många nya begrepp som dyker upp. Nedan går vi igenom några av de viktigaste för dig att ha koll på:
Utlopp
Platsen där vattenflödet går ut från blandaren. Alla blandare har ett eller två utlopp och de kan finnas placerade på båda ovan- och undersidan.
Inlopp
Platsen där vatten leds in i blandaren från vattensystemet. Inloppet kan vara placerat på ovansidan, undersidan eller baksidan av blandaren.
CC-mått
CC-måttet är antal milimeter mellan de två rören som duschblandaren ska kopplas till. CC-måttet är ett centrummått vilket betyder att du mäter från båda rörens mitt. De vanligaste CC-måtten är CC 40 och CC 160.
Engreppsblandare
Engreppsblandare är den vanligaste typen av blandare där du med hjälp av ett grepp styr vattentillförsel och temperatur.
Tvågreppsblandare
Tvågreppsblandare är den äldre varianten av blandare där kall- och varmvatten styrs manuellt.
Bild från Tapwell
Termostat
Blandar kallt och varmt vatten till lagom temperatur i duschblandaren.
Temperaturvred
Med temperaturvredet bestämmer du temperaturen på vattnet från duschen.
Tvättställ
Ett tvättställ är ett fast handfat samt de rörledningar och den blandare som tillhör handfatet.
Kommod
Ett tvättställs tillhörande förvaringsskåp kallas för kommod.
Ballofix
En ballofix är en avstängningsventil som vanligtvis finns placerad under handfatet.
O-ring
En ringformad packning i elastiskt material.